Marka, bir işletmenin bütün varlıklarını temsil eden, hizmetlerini ve mallarını diğer işletmelerden ayırt edilmesini sağlayan, malın veya hizmetin simgesi olan işarettir. Marka kelimeden oluşabileceği gibi malı veya hizmeti temsil eden herhangi bir işaret, resim ya da harften de oluşabilir. Markanın tescil edilmesi yani marka tescil belgesi de işletmenin varlıklarını koruması için temsil ettiği kuruluşun ya da kişinin üzerine tescillenmesidir.
Mark tescil işlemi süreci marka değeri olarak belirlenen sembolün tescil edilmeye uygun olup olmadığının araştırılmasıyla başlar. Eğer tescil ettirilmek istenen marka değeri tescil ettirilmeye uygunsa Türk Patent ve Marka Kurumu’ na başvuru yapılır. Marka değerlendirme süreci tescil başvurusu yapılmasının ardından başlar. Üç ay süren bu dönem askı süresi diye adlandırılan dönemdir. Markalar için bu dönem yayına çıkma sürecidir. 3 ay süren bu süreç markaların benzer markalar karşısında yasal olarak korunduğu resmi bir süredir. Bu süre içerisinde marka benzerliği tespit edilirse markaya itiraz gelir. Bu süreçte itiraz gelen markalar karşı görüş bildirme hakkına sahiptir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından bu itiraz araştırılarak benzerliğin haklı ya da haksız olduğuna karar verilir.
3 aylık sürecin ardından markaya itiraz gelmezse marka tescil işlemi sonuçlandırılır. Artık tescillenen marka başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süresince koruma altındadır. İstenildiği takdirde onar yıllık süreler halinde marka tescili sayısız şekilde yenilenebilir.
Marka koruma süresi olan 10 yıllık süre bittiğinde marka sahibinin ya da marka vekilinin talebiyle yenilenir. Bu talep marka koruma süresinin bittiği günden önceki altı ay içerisinde yapılır. Eğer bu süre geçmişse marka yenileme talebi ek ücreti ödenerek marka koruma süresi olan 10 yıllık sürenin bittiği son günden sonra altı ay olan uzatma süresi içerisinde yapılabilmektedir. Yenileme talebi sonucunda marka tescili sicile işlenir ve yayınlanır. Marka koruma süresi bittiğinde yenileme talebi yapılmadıysa marka altı ay boyunca kalır, bu altı aylık süre bittiğinde ise marka koruma süresi biter ve söz konusu marka diğer işletmelerin tescili için uygun hale gelir. Marka yenileme süresi içerisinden yenileme talebi olmayan markaların koruma süresi biter ve marka hükümsüz sayılır.
Markaların devamlılığı için marka yenileme işlemi şarttır. Hali hazırda kullanılan bir markanın temsil ettiği mal ve hizmet alanı genişlemişse markanın yenilenme işleminin ardından bu yeni alanlar için de gereken başvurular yapılmalıdır. Markanın korunma süresinin bitip tekrardan marka tescili için aynı işlemleri en baştan yapmak marka tescili için çok doğru bir yol değildir.
Marka hizmet sunan işletmeler için sundukları mal veya hizmetin kalitesinin, güvenilirliğinin bir göstergesidir. Aynı zamanda tüketici için de saygınlık demektir. İşletmelerin kullandığı marka onların mal veya hizmetlerini yansıttığından başkalarının sunduğu hizmet için kullanılması marka sahibinin saygınlığını güvenilirliğini, azaltacağından markanın mutlaka korunması gerekmektedir. Bu yüzden ürün ve hizmeti yansıtan marka değerinin mutlaka tescillenmesi gerekmektedir. Marka tescili sunulan hizmet ve ürünlerin de korunması açısından oldukça önemlidir. Markanın devamlılığın sağlanması için de yenileme işleminin mutlaka belirtilen süreler içinde yapılması gerekmektedir.
İzmir marka tescil ofisi hizmeti ile Egemark deneyimli ve profesyonel ekibiyle marka tescili sürecinin her aşamasında bilgi ve destek alabileceğiniz uzman bir danışmanlık kuruluşudur. Bu sürecin doğru ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.