Günümüzde marka artık işletmelerin somut bir varlığıdır. İşletmelerin gücü maddi varlıklarından çok markalarının değeri ile ölçülmektedir. İşletmelerin en önemli varlıklarından biri olan markanın da korunması oldukça önemli bir durumdur. Marka tescil işlemleri yapılarak markanın korunması sağlanabilir, işletmelerin ürün ya da hizmetinin kalitesi güvence altına alınabilir.
Ortaya ürün çıkaran her işletme çıkardığı ürünün yasalar önünde korunması için marka tescilini yapmalıdır. İster ürün ister hizmet işletmeleri kendilerini başka ürün ya da hizmetlerden ayırmak için kullandıkları markaları tescil ettirmelidir. Marka tescili marka olarak kullanılan işaretlerin aynısının ya da benzerlerinin rakipleri tarafından kullanılmaması için en geçerli kanuni yoldur. Marka tescil edildiğinde bir başka işletme ürün ya da hizmetleri için markanın aynısı ya da benzeri kullanılamaz. Bu yüzden markanın tescilli olması taklitlerinin ortaya çıkmaması adına oldukça önemlidir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tecil edilmemiş markalar taklitlerinin kullanılmasını engelleyemez. Çünkü marka kanun önünde size ait değildir. Marka tescili markanızla ilgili olumsuz bir durum yaşadığınızda markanızı koruyacak tek hukuki savunma aracıdır.
Marka tescili gerçekleştiğinde ilgili marka sadece tek bir işletmeye ait olur.
Marka günümüzde işletmelerin tanınması için kullandığı en önemli değerdir. Firmaların değeri de markalarıyla özdeşleşmiştir. Firmaların ticari olarak itibarlı olmasına da katkı sağlar. Tescilli bir marka başla işletmelerce kullanılamayacağı için marka sahibine güven verir. bunun yanında tüketici için de hizmet ya da ürünün kalitesi açısından garanti vereceği için güven veren bir durumdur.
Marka tescili tescil edildiği ülke içerisinde geçerlidir. Bir marka Türkiye’ de tescil edildiyse Türkiye’deki hiçbir firma tescilli markayı ya da benzerini kullanamaz. Fakat yurt dışı için aynı şey geçerli değildir. Bu yüzden özellikle ihracatla uğraşan firmalar hangi ülke ile çalışıyorsa ülkede tescil işlemlerini gerçekleştirmelidir. Yurt dışı piyasasında yer almak isteyen işletmelerin bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü tescilsiz markaların ürünlerine gümrükte el konulabilmektedir. Ayrıca bu durum firmaların yurt dışı pazar payını da kaybetmelerine neden olmaktadır.
Marka tescil edildikten sonra başkaları tarafından kullanıldığında hukuki yaptırımlar uygulanarak taklit edilen marka sahibi işletmenin maddi manevi her türlü zararının hukuki yollarla karşılanması mümkün hale gelmektedir. Marka sahibi olmayan bir firma tarafından üretilen ürünleri piyasaya süremez. İthalat ve ihracat yapılmasına izin verilmez. Tescilli markayı taklit eden işletme cezalandırılır.
Marka tescilinde sadece aynı ismi almak değil benzer isimleri de almak mümkün değildir. Tescil edilmiş bir markanın bir benzeri de farklı bir firma tarafından herhangi bir ürün için tescil ettirilemez. Tescil edilmiş markaya ait logolar, semboller kelimeler, işaretler reddedilir. bu sayede markasını tescil ettirmiş firmalar kendilerine ait markaları ya da benzerlerini başka ürün üzerinde görmezler. Marka tescili ile markanın başkaları tarafından kullanılmasını önleyen firmalar bu anlamda markayı güvenceye almış olurlar.
Markanın hukuki yollardan korunması taklit edilmemesi için markayı tescil ettirmek oldukça önemli bir durumdur.