Marka başvuruları öncesi araştırma yapmak tescil işlemlerinin en önemli aşamasıdır. Bu aşama da marka tescile müsaitlik araştırması yapılır. Ancak tescili talep edilen markanın varolup olmadığından ziyade tescile müsaitlik durumunun ayrıntılı bir şekilde analize tabii tutulması gerekmektedir.
Marka tescil sorgulama Türk Patent Enstitüsü veritabanından yapılabildiği gibi çeşitli programlar vasıtasıyla ayrıntılı bir şekilde de sağlanabilmektedir. Sorgulama yapılırken markanıın kullanılacağı ürün ve hizmetlerin daha öndecen belirlenmesi ve bu doğrultuda marka sınıfının belirlenmiş olması marka sorgulama sonuçlarının daha doğru yorumlanmasına yardımcı olacaktır. Marka tescili sorgulama yapılabilmesi için şirketimize sorgulanacak olan marka adı, ürün/hizmet bilgileri, sorgulamayı yapan kişi ve kuruluş bilgileri, email adresi ve irtibat telefonu bilgilerinin ulaştırılması talep edilmektedir.
Marka tescil sorgulama sonucunda tespit edilen bazı marka başvuruları tescil olmamış sadece başvuru aşamasında kalmış veya itiraz üzerine red olmuş olabilir. Bazı marka başvuruları ise sınıfların belirli paragraflarında tescilli olup diğer ürün ve hizmetlerde tescilli olmayabilir. Bu sebeple ürün ve hizmet bilgilerinin net bir şekilde iletilmesi önem arz etmektedir.
Marka sorgulama işlemi sonucunda markanın başvurulabilir nitelikte olduğu sonucu çıkabilir ancak bu markanın kesinlikle tescil olacağı anlamına gelmeyip süreç içerisinde ki itiraz prosedürleri veya başkaca değerlendirme sonuçlarına göre değişik durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Marka tescil sorgulama online yapılabilediği gibi bilgilerin iletilmesi sonrası yaklaşık 20 dakika içerisinde talep sahibine sorgulama sonuçları iletilir.
Marka Tescili Sorgulama işlemi yurt içinde yapılabileceği gibi yurt dışı içinde gerçekleştirilebilir. Hangi ülkelerde tescil düşünülüyor ise bu ülkelerde ki markanın tescile müsaitlik durumu sorgulanabilmektedir.
Kimler Marka Alabilir?
Marka dediğimiz kavram; şekil, desen, coğrafi bir işaret, ad soy addan oluşabilir. Markamızı tescil ettirmeden önce ilk olarak marka kavramını tanımalıyız. Markaya herkes sahip olabilir. Herhangi biri marka tescili için başvurabilir. Marka tescil süreci herkes tarafından başlatılabilen herhangi bir başka işleme gerek kalmayan başvuru ile başlar.Bundan sonra ise tescil süresi markanın yayında kalmasına göre şekillenecektir.
Marka Tescil Nedir? Marka denilen şey; bir insanın veya teşebbüsün ürettiği mal veya hizmetlerini; bir başka insanın ya da teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan değerdir. Marka değeri; kişi adları, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzeri şekilde ifade edilebilen, basılıp çoğaltılabilen her türlü işaret, şekildir. Marka tescili ise bu markanın gerçek veya tüzel kişinin adına tescillenmesidir. Gerçek kişilerde TC no üzerine tescil işlemi gerçekleştirilirken tüzel kişilerde bu VERGİ no üzerine gerçekleşir.
Markayı sadece bir ticari değer olarak düşünmemeliyiz. Ticari hayatta ekonomik bir kazanç sağlamasının yanında kişiyi ya da üzerine tescillenen kurumu tanıtıcı bir değerdir. Örn: bir sanatçı ismini tescilleterek kendisinden başka hiçbir kimsenin o ismi kullanmasını engeller. Bu kendisine itibar kaybettirici herhangi bir hareket ya da işi engellemeye yöneliktir. Aynı şekilde haberi olmadan isminin reklamlarda kullanılarak ekonomik üzerinden ekonomik kazanç sağlayanları engellemeye yöneliktir. Marka değerini bir isim, değer olarak düşünmeliyiz. Sizde ürettiğiniz mal ya da hizmetlerinizin haberiniz olmadan başkaları tarafından kullanılmasını istemiyorsanız markanızı tescilleterek bu ekonomik kaybı engelleyebilirsiniz. Markanızı tescil ettirmez iseniz bu durumda kanunlar koruyucu olmayacaktır.
Marka Tescil Sorgulama
Tescil işlemi için başvurmadan önce marka değerinin sorgulanması gerekir. Marka sorgulama hizmetini Egemark ücretsiz vermektedir. Profesyonel bir yardım almadan kendinizde bu sorgulama işlemini yapabilirsiniz elbette ancak işi bilen birilerinden yardım almak sizin ve sorguladığınız marka için daha sağlıklı bir sonuç doğuracaktır. Marka konusu değerin sınıfında bulunan diğer tescilli markalarla karşılaştırılması markanın sorgulanması işlemidir. Egemark’ın deneyimli marka danışmanlarından bu konuda yardım alabilirsiniz.
Egemark , güvenilirliğini ortaya koyarak size yardımcı olmak için kurulmuş bir eğitim danışmanlık kuruluşudur. Her zaman tam destek alabileceğiniz güvenilir bir kurum olarak marka değeriniz en ince ayrıntısıyla değerlendirilir, aynı sınıfta yer alan diğer marka değerleriyle karşılaştırılarak size markanın red olma olasılığı hakkında bilgi verilir. Eğer benzer bir değer varsa markanızın Türk Patent Enstitüsünün onayından geçmesi zor olacaktır. Markanızın yer aldığı sınıf, hizmet sektörü marka değerlerinin karşılaştırılmasında en önemli değerlendirme faktörüdür. Türk Patent Enstitüsü Türkiye de patent, marka tescili, tasarım tescili yapan devlet kurumudur. Ülkemizde marka tescili, tescil hizmetleri, marka patent işlemleri Türk patent Enstitüsü tarafından yürütülmektedir. Bu enstitü 24 Haziran 1994 de Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur. Ülkemizde marka , patent işlemleri bu kurum tarafından yapılmaktadır.
Patent nedir?
Patent ise, teknik özelliği olan buluşların korunması hakkında kullanılan bir terimdir. Yani marka, patent tasarım, patent tescili, patent kavramları birbirinden farklı şeyleri anlatmakta ve kapsamaktadır.
Patent alabilmek için; başvurusu yapılmış olan ürün için, daha önce kendisiyle aynı özellikte bulunan ürünlere bakılır. Bu ürünlerden daha farklı ayırt edici bir özelliği var ise o ürününün patent alma olasılığı yüksektir.
Patentler de markalar gibi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilir. Şekli eksiklik bulunan başvurulara ilişkin olarak şekli eksikliklerin giderilmesi için başvuru sahibine iki aylık süre verilir. Bu başvurularda koruma tarihi şekli eksikliklerin giderildiği tarih itibariyle başlar. Eğer şekli eksiklik yok ise ek süreye gerek kalmadan Türk Patent Enstitüsü inceleme sürecine başlar ve koruma süreside başvurunun yapıldığı tarih olur.
Marka Tescil Maliyeti ve Marka Tescil Süreci
Ortalama 8 ay gibi bir süreçten sonra marka tescil, patent tescil işlemleri son bulur.Türk Patent Enstitüsü tarafından eksiksiz alınan marka başvuruları veri girişinin yapılması, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra ret için herhangi bir neden olmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır. Bu süre halk arasında markanın ‘’askı süresi’’ olarak da bilinir. Her marka için geçerli olan resmi bir süreçtir.
Bu süreçte marka değeri diğer kişilere açık olarak değerlendirmeye sunulur. Eğer aynı isimli, şekilli ya da aynı ‘’şeyi’’ kastedici bir biçimde yapılan bir başvuru varsa itiraz edilsin diyedir. Çünkü tescil işleminin temelinde zaten tescil ettirilen değerin kişiye ait olması vardır. Arttık marka tescili sonucunda o tescil ettirilen marka 10 yıl süreyle kişiye ait olur ve üzerinde tasarruf hakkı kişiye aittir. Bu nedenle aynı ismi tescil etmemek için Türk Patent Enstitüsü bu süreci üç ay olarak belirlemiş ve kişilerin değerlendirmesine açmıştır.
Marka tescili maliyetleri, tescili talep edilen mal ve hizmetlerin kapsamına göre değişmektedir. Markalar tek sınıflı ya da birden çok sınıflı şekilde tescillenir.Bu da maliyeti değiştiren etkendir.
Marka Tescil Süreci Nasıl İşler
Marka tescil süreci aşaması, başvuru süresiyle başlayan bir süreç olup Türk Patent Enstitüsü’nün tarafına yapılan isteği değerlendirerek, sonuçlandırmasıyla son bulur. Bu süreç her marka tescili için aynı süreyi kapsamaktadır. Başvuru yapılan tarih esas alınarak tescil ettirmek istediğiniz değer o andan itibaren korumaya alınır. Eğer olumlu bir karar çıkarsa enstitüden bültende yayımlanır. Daha sonra ise marka tescilinde ikinci aşama olan askı süresidir. Üç aylık süreci kapsayan bu dönem markaya herhangi birinden itiraz gelirse diye bırakılmıştır. İtiraz gelirse süreç farklı işlemeye devam ederken bu üç ay sonunda itiraz gelmez ise marka tescili sağlanır.
İtiraz edilirse markaya kim tarafından ve neden olduğuna bakılarak itiraz edilen kişi tarafından karşı bir görüş yazılır. Bu karşı görüş kişinin marka değerini savunmaya ve haksız bir itiraz olduğunu kanıtlamaya yöneliktir. Enstitü bu görüşleri de dikkate alarak yeniden değerlendirir ve sonuçlandırır.
Markanın alınmasının son adımı ise tescil noksan yazısı olarak bilinen yazının enstitü tarafından kişiye gönderilmesidir. Bu belgeyi alan kişi gerekli maliyeti de ödedikten sonra tescil belgesi almaya hak kazanır. Tescil belgesi 10 yıl markayı korumaya yönelik olup, herhangi ekstra başka bir ücret talebi olmamaktadır.
Marka Tescili için süreç nasıl işler?
Eğer kişi her aşamayı başarıyla atlattıktan sonra belge harç ücretini süresinde yatırmaz ise marka tescil hakkını kaybetmektedir. Ve marka boşa çıkarak diğer tescillere açık hale gelmektedir.
Başvurunun ilk incelenmesi aşamasında ya da yayına itiraz gelirse başvurunun kısmen veya tamamen reddedilmesi halinde başvuru sahibinin iki aylık süre içerisinde Enstitü kararlarına itiraz etmek hakkı bulunmaktadır. Bu itiraz karşı tarafa haklılığını kanıtlamak için gerekli belgelerin sunulduğu aşamadır.
Enstitü tarafların sunduğu görüşleri dikkate alarak yeniden değerlendirir ve reddine ya da kabulüne karar verir. Red kararına karşı taraf takrardan itiraz edip değerlendirilmesini isteyebilir enstitüden. Yeniden itiraz değerlendirme kurulu itirazı inceleyerek kesin bir sonuca bağlar. Böylece marka tescili süreci tamamlanmış olur.
Marka Tescil Sorgulama işlemi her türlü sorularınız ve taleplerinizi ofisimize bildirebilirsiniz.